Alana's Angels
/

Chihuahua's

 

Aanschaf pup


Je bent er eindelijk uit, je wilt graag een chihuahua. Waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten, bij de aanschaf van een pup? Allereerst, moet je jezelf een aantal dingen af vragen, voordat je over gaat op de aanschaf. Past dit ras bij je, wil je een reu of een teef, heb je de tijd, ruimte, financiële zekerheid en eventueel een oppasadres enz. voor je aanstaande pup?
Ben je allergisch voor honden, of iemand anders in het gezin? Het is vreselijk wanneer je er achter komt, dat iemand in het gezin allergisch is, wanneer je de pup al in huis hebt gehaald en de pup vervolgens weer terug moet naar de fokker, of doorverkocht moet worden. Wees er dus zeker van, dat je al deze vragen positief moet kunnen beantwoorden.

De eerste weken zijn cruciaal voor een pup, om uit te kunnen groeien tot een stabiele, volwassen hond. De pup zal gesocialiseerd worden en opgevoed worden door de fokker, de moederhond en eventueel andere honden in huis. De opvoeding en socialisatie stopt niet, zodra je de pup in huis haalt. Een chihuahua is ook een hond, dus heeft ook opvoeding nodig. 

Vraag u zich nog steeds af, of de chihuahua wel bij u past. Zoek dan op het web, informatie over dit ras. Bezoek een internationale hondententoonstelling, om met verschillende rassen kennis te maken. Daar kan je eventueel ook fokkers ontmoeten. Of ga naar een van de evenementen, van de rasvereniging (NCC) van de chihuahua. Bel eens wat fokkers op, of bezoek een fokker, om kennis te maken met verschillende chihuahua's.

Hoe vindt je nou een goede fokker? Het allerbeste wat je kan doen, is contact op nemen, met de fokkers van honden, die je aanspreken. Dit is meteen een hele mooie gelegenheid, om vragen te stellen en antwoorden te vinden, op de bovenstaande vragen. Ook weet je dan gelijk hoe de honden gehouden worden en kan je eventuele broodfok uitsluiten. Fokkers die met een FCI stamboom fokken, mogen maar 4 nestjes per jaar fokken of maximaal 20 pups. Aangezien een chihuahua kleine nestjes geeft moet je de 4 nestjes aanhouden voor dit ras. Het reglement waar de fokker die met FCI stamboom fokt zich aan moet houden, citeer ik vanuit het basisreglement welzijn en gezondheid van de Raad van Beheer het volgende:
‘’Artikel VIII.1

 1. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
 2. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
 3. Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 96 maanden heeft bereikt.
 4. Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde nest is geboren.
 5. Tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van dezelfde teef dient een termijn van minstens 12 maanden te zitten.

Artikel VIII.2
Een teef mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar zoon of haar kleinzoon.

Artikel VIII.3 
Hij die op het tijdstip van dekking eigenaar was van de teef en die teef in strijd met de bepalingen van artikel VIII.1 of VIII.2 heeft laten dekken dan wel niet heeft voorkomen dat die teef in strijd met die bepalingen werd gedekt, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit als bedoeld in artikel I.4 en artikel VI.23B, en kan worden gestraft overeenkomstig het gestelde in artikel VI.24.

Artikel VIII.4

 1. Het feit dat pups zijn geboren als gevolg van een dekking die heeft plaatsgevonden in strijd met het gestelde in artikel VIII.1, staat opname in de Nederlandse stamboekhouding niet in de weg.
 2. Voor pups die in Nederland zijn geboren als gevolg van een dekking die heeft plaatsgevonden in strijd met het gestelde in artikel VIII.2, wordt de opname in de Nederlandse stamboekhouding geweigerd.’’ 

  Bron: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/basisreglement-welzijn-en-gezondheid/


     


Checklist

Je bent een pup tegen het lijf gelopen, dus je wil gaan kijken. Waar moet je dan op letten?
* De moederhond is aanwezig
* De werpkist, ren/omgeving, is schoon
* Het nestje groeit op in de woonkamer
* De fokker heeft 1 of 2 nestjes. Meer is namelijk niet bevorderlijk voor de socialisatie en de opvoeding van de pups. De fokker heeft maximaal 4 nestjes tegelijk, want dit is het maximum, wat een fokker mag fokken, van de Raad van Beheer, per jaar.
* De puppies zijn sociaal, nieuwsgierig en niet overdreven angstig en/of schrikachtig
* De puppies hebben schone oren, ogen, neus en een schone vacht
* Het inentingsboekje/paspoort van de pup is aanwezig (pups ouder dan 6 weken)
* De pup is ontwormd
* Er zijn papieren van de Raad van Beheer aanwezig, betreffende het nestje pups
* De ouderdieren zijn getest op erfelijke afwijkingen en de uitslag is inzichtelijk
* U kunt vragen stellen aan de fokker en de fokker stelt jou ook vragen
* Je hoeft niet per se ter plaatse te beslissen, of je de pup wil kopen
* Je mag meerdere keren op puppy-bezoek komen wanneer je de pup hebt gereserveerd
* Je krijgt een duidelijk koopcontract waar je ook de afspraken, in vast legt 
* De pup zal niet met u meegegeven worden, voordat de pup de leeftijd van 9 weken heeft bereikt. Normaal is tussen de 9 en 12 weken.
* De pup moet minimaal 1 keer zijn ingeënt en dan heeft er ook een gezondheidsonderzoek plaats gevonden. De fokker stelt je op de hoogte van deze uitslag
* Als de pup al mag verhuizen, krijg je een levendige en vrolijke pup mee, met paspoort en puppy-pakket
*  Je krijgt de stamboom en DNA-certificaat mee wanneer de fokker deze al heeft ontvangen van de Raad van Beheer en anders stuurt de fokker deze gelijk naar u op wanneer hij/zij dit heeft ontvangen

Bij twijfel, niet doen! 
Veel succes met de zoektocht, naar jouw droom-pup!Copyright Alana's Angeles Ⓒ 2022 All rights reserved