Alana's Angels
/

Chihuahua's

 

 

Het karakter van de chihuahua

Een chihuahua is een grote hond, in een klein jasje. De mensen die in aanraking zijn gekomen met dit kleine dappere ras, zullen het met mij eens zijn, dat ze je hart veroveren. Dat ze je onwijs aan het lachen kunnen maken met hun leuke en grappige gedrag, is een feit. Ze vinden het heerlijk om te knuffelen en vertroetelt te worden. Ze zien jou, als baasje, echt als het middelpunt van hun leven. Het leuke is, dat chihuahua's in heel veel verschillende kleuren voorkomen. Plus er zijn 2 variëteiten, langhaar en korthaar. Dus je kan er nooit genoeg hebben! 


Elke chihuahua heeft natuurlijk een ander karakter, net zoals dat wij mensen ook allemaal een ander karakter hebben. Zo heb je chihuahua's die heel stoer, vrij en ondeugend zijn en andere weer die wat meer terughoudend en voorzichtig zijn of een echte diva. Vooral naar vreemden toe kan een chihuahua soms wat terughoudend reageren. Dit is vrijwel nooit in een gezinssituatie of naar bekenden. Dit is natuurlijk niet altijd zo, ze kunnen ook heel enthousiast en sociaal reageren naar vreemden. Indy is hier een goed voorbeeld van, zij zou zelfs een inbreker nog vriendelijk en kwispelend begroeten.

Chihuahua's zijn over het algemeen nergens bang voor. Zoals ik eerder al zei, 'een grote hond in een klein jasje.' Ze zullen dan ook niet snel opzij gaan voor grotere honden. Wanneer een chihuahua een andere vreemde chihuahua ontmoet, uit zich dit meestal in sociaal contact.

Persoonlijk heb ik het idee dat een chihuahua zich gelukkiger voelt in een roedel van twee of meerdere chihuahua's. Er zijn natuurlijk ook genoeg chihuahua's die prima samengaan met andere hondenrassen. In een roedel/huishouden kan een chihuahua eigenlijk goed met allerlei soorten honden en huisdieren. 

Soms wordt er gezegd over de chihuahua dat ze agressief zijn, hier ben ik het persoonlijk absoluut niet mee eens. Een chihuahua heeft een goede en consequente opvoeding nodig heeft. Zolang dit ras van jongs af aan de goede dingen mee krijgt, zal het zelden voorkomen dat de chihuahua agressiviteit vertoont. Als dit dan toch gebeurd zien we dit in een situatie waarin de chihuahua (denkt) zijn baas (te) moet(en) beschermen. 

Om nog iets door te gaan over dit onderwerp, het is erg belangrijk om de pup de juiste basis te geven. Zo moet een pup bij de fokker al kennis maken met alle dagelijkse geluiden en bezigheden. Dit om een angstig karakter te voorkomen. Uiteraard is het belangrijk dat de socialisatie niet stopt bij de fokker maar dat de nieuwe eigenaar van de pup hier mee door gaat. Begin hier dan ook gelijk mee wanneer je jouw leuke pup in huis hebt gehaald! 

Over het karakter van de chihuahua wordt vaak ook gezegd dat er wat verschillen zijn tussen de kortharige en de langharige variant en zelfs tussen een reu en een teef. 
De kortharige chihuahua's worden vaak wat feller en dominanter omschreven in tegenstelling tot de langharige chihuahua die vaak wordt omschreven als wat rustiger. 
In roedels ziet men daarom dus ook soms gebeuren dat de kortharige chihuahua's zich dominanter zullen gedragen ten aanzien van de langharige variant. Ook wordt er gezegd dat reuen iets liever zijn dan teven. Uiteraard, geldt ook in deze, dat er uitzonderingen zijn aangezien elke hond zo zijn eigen karakter heeft. Dit kan allerlei redenen hebben. Ook het karakter van ouders en voorouders kan de grondlegger zijn voor het karakter van de chihuahua. Aangezien er ook langharige chihuahua's geboren kunnen worden uit twee kortharige chihuahua's, zou dit wel eens de verschillen of beter gezegd de weinige tot geen verschillen, kunnen verklaren.

Een chihuahua is een ras waar je veel verschillende hondensporten mee kunt uitoefenen. Door hun leergierige karakter is het erg leuk om dit ras te trainen. Er is van alles mogelijk, van de basis cursussen tot aan agility, doggy-dance, dogshow/ringtraining enz. 
Ik raad iedereen die een chihuahua heeft aan, om in ieder geval een sport met je hond te doen want dat is echt genieten met die kleine viervoeters. 

   The prettiest thing you can wear is a smile 
Copyright Alana's Angels Ⓒ 2022 All rights reserved