Alana's Angels
/

Chihuahua's

 

 

Het karakter van de chihuahua

Een chihuahua is een grote hond, in een klein jasje. De meeste mensen die in aanraking zijn gekomen met dit kleine dappere ras, zullen het met mij eens zijn dat ze je hart veroveren. Dat ze je mega aan het lachen kunnen maken met hun leuke en grappige gedrag is een feit. Chihuahua's komen voor in 2 variëteiten langhaar en korthaar en dan ook nog eens in allerlei verschillende kleuren. Dus je kunt er nooit genoeg hebben! 

Chihuahua's vinden het heerlijk om te knuffelen en vertroeteld te worden. Ze zijn aanhankelijk en gevoelig. Ze zien jou als het middelpunt van hun leven.
Het zijn nieuwsgierige en intelligente honden, ze leren snel. Ondanks hun kleine formaat zijn chihuahua's over het algemeen energieke honden honden. Ze hebben voldoende beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. 

Elke chihuahua heeft natuurlijk een ander karakter, net zoals wij mensen ook allemaal verschillen van karakter. Zo heb je chihuahua's die heel stoer, vrij en ondeugend zijn en andere weer die wat meer terughoudend en verlegen zijn. Soms zit er ook een echte diva tussen.
Vooral naar onbekenden toe kan een chihuahua wat terughoudend reageren. Uiteraard is dit niet altijd zo en kunnen ze ook enthousiast en vriendelijk reageren naar onbekenden toe. Sommige chihuahua's van mij zouden zelfs een inbreker nog vriendelijk en kwispelend begroeten. 

Chihuahua's zijn over het algemeen nergens bang voor. Zoals ik eerder al zei, ''een grote hond in een klein jasje.'' Let daarom goed op met grotere hondenrassen. Wanneer een chihuahua een andere chihuahua ontmoet gaat dit meestal wel goed.
Dit schattige hondje is ook erg waaks. Vaak is het zo dat ze blaffen wanneer er iemand binnen komt of wanneer de deurbel gaat. 

Persoonlijk heb ik het idee dat een chihuahua zich gelukkiger voelt in een roedel van twee of meerdere chihuahua's. Er zijn natuurlijk ook genoeg chihuahua's die wanneer ze goed opgevoed zijn, prima samengaan met andere hondenrassen en huisdieren. 

Soms wordt er gezegd over de chihuahua dat ze agressief zijn, hier ben ik het persoonlijk niet mee eens. Een chihuahua heeft een goede en consequente opvoeding nodig heeft. Zolang dit ras van jongs af aan gewenst gedrag aangeleerd krijgt, zal het zelden voorkomen dat de chihuahua agressiviteit vertoont. Als dit dan toch gebeurd zien we dit in een situatie waarin de chihuahua (denkt) zijn baas (te) moet(en) beschermen. 

Het is erg belangrijk om een pup de juiste basis te geven. Daarom moet een pup bij de fokker al kennis maken met alle dagelijkse geluiden en bezigheden. Dit om een angstig karakter te voorkomen. Uiteraard is het belangrijk dat de socialisatie niet stopt bij de fokker maar dat de nieuwe eigenaar van de pup hier mee door gaat. Begin hier dan ook gelijk mee wanneer je jouw leuke pup in huis hebt gehaald! 

Over het karakter van de chihuahua wordt vaak ook gezegd dat er wat verschillen zijn tussen de kortharige en de langharige variant en zelfs tussen een reu en een teef. 
De kortharige chihuahua's worden vaak wat feller en dominanter omschreven in tegenstelling tot de langharige chihuahua die vaak wordt omschreven als wat rustiger. 
In roedels ziet men daarom dus ook soms gebeuren dat de kortharige chihuahua's zich dominanter zullen gedragen ten aanzien van de langharige variant. Ook wordt er gezegd dat reuen iets liever zijn dan teven. Uiteraard, geldt ook in deze, dat er uitzonderingen zijn aangezien elke hond zo zijn eigen karakter heeft. Dit kan allerlei redenen hebben. Ook karakter van ouders en voorouders kunnen de grondlegger zijn voor het karakter van de chihuahua. Aangezien er ook langharige chihuahua's geboren kunnen worden uit twee kortharige chihuahua's, zou dit wel eens de verschillen of beter gezegd de weinige tot geen verschillen kunnen verklaren.

Een chihuahua is een ras waar je veel verschillende hondensporten mee kunt uitoefenen. Door hun leergierige en actieve karakter is het erg leuk en uitdagend om dit ras te trainen. Er is van alles mogelijk, van de basis cursussen tot aan agility, doggy-dance, dogshow/ringtraining enz. 
Ik raad iedereen die een chihuahua heeft aan om iets van een sport met je hond te doen want dat is echt genieten met die kleine viervoeters. 

   The prettiest thing you can wear is a smile 
Copyright Alana's Angels Ⓒ 2022 All rights reserved