Alana's Angels
/

Chihuahua's

 

Langhaar x korthaar

Het ras chihuahua kent 2 variëteiten. De langhaar chihuahua en de korthaar chihuahua. De officiële rasstandaard is voor zowel de langhaar als de korthaar chihuahua identiek met als enige uitzondering, de vacht.

De FCI-Standaard omschrijft de vachtvariëteiten op de volgende manier
Korthaar: De vacht is kort, dicht aanliggend over het gehele lichaam. Als er een ondervacht is, is het haar iets langer. Dun haar op keel en buik toegestaan, iets langer op de nek en staart, kort op het gezicht en de oren. De vacht is glanzend en de structuur is zacht. Haarloze honden zijn niet toegestaan.

Langhaar: De vacht moet fijn en zijdeachtig zijn, glad of licht golvend. Te dikke ondervacht is niet gewenst. Het haar is langer en vormt een bevedering op de oren, nek, aan de achterkant van voor- en achterbenen, op de voeten en op de staart. Honden met een lange golvende vacht zijn niet toegestaan.

Beide variëteiten kunnen en mogen met elkaar gekruist worden omdat alleen de vacht verschillend is en niet de bouw van de chihuahua. Alleen is het enigszins onvoorspelbaar wanneer je dit doet, welke variëteit je krijgt. Want twee kortharige chihuahua's kunnen langharige chihuahua's produceren. Evenals wanneer een korthaar chihuahua gekruist word met een langharige chihuahua, kunnen beide variëteiten geboren worden uit deze combinatie. Echter uit twee langharige chihuahua's kunnen nooit kortharige chihuahua's geboren worden, dit is genetisch bepaald en dus echt onmogelijk! Hieronder wordt in de afbeeldingen uitgelegd, hoe dit in elkaar steekt. 

Wanneer een kortharige chihuahua een verborgen langhaar gen heeft, kan dit er voor zorgen dat er zowel lang - als kortharige chihuahua's gefokt worden wanneer de combinatie
langhaar x korthaar wordt gemaakt. 

*

 Hoe kan uit twee kortharige chihuahua's een langharige chihuahua worden gefokt?
Wanneer beide korthaar chihuahua's een verborgen langhaar gen bezitten, kunnen zij korthaar pups en langhaar pups vererven. 

*

Een langharige chihuahua heeft alleen recessieve langharige genen. Dit houdt in dat twee langharige chihuahua's alleen langharige chihuahua pups kunnen vererven.

 
*

Het karakter van de langharige chihuahua x kortharige chihuahua

 

Over het karakter van de chihuahua wordt vaak ook gezegd dat er wat verschillen zijn tussen de kortharige en de langharige variant en zelfs tussen een reu en een teef. 

De kortharige chihuahua's worden vaak wat feller en dominanter omschreven in tegenstelling tot de langharige chihuahua die vaak wordt omschreven als wat rustiger. 

In roedels ziet men daarom dus ook soms gebeuren dat de kortharige chihuahua's zich dominanter zullen gedragen ten aanzien van de langharige variant. Ook wordt er gezegd dat reuen iets liever zijn dan teven. Uiteraard, geldt ook in deze, dat er uitzonderingen zijn aangezien elke hond zo zijn eigen karakter heeft. Ook het karakter van ouders en voorouders zijn grondlegger voor het karakter. Aangezien er ook langharige chihuahua's geboren kunnen worden uit twee kortharige chihuahua's, zou dit wel eens de verschillen of beter gezegd de weinige tot geen verschillen, kunnen verklaren.

 

 

  Copyright A.lana's Angels Ⓒ 2022 All rights reserved