Alana's Angels
/

Chihuahua's

 

Soorten voeding

Allereerst wil ik kwijt betreffende voeding dat dit een hele persoonlijke zoektocht is.
Er kan gezegd worden dat een bepaald voer de beste keuze is voor jouw lieve viervoeter
maar wanneer jouw hond zijn of haar neus er voor op trekt...

Brokken
Percentueel gezien krijgen de meeste honden in Nederland brokken. In het algemeen genomen, zit er maar een heel laag percentage vlees verwerkt in de brokken. Het punt is dat veel mensen, geen flauw idee hebben wat voor een soort brok ze het beste kunnen geven aan hun hond. Iedere hond kan iets anders nodig hebben en dus lang niet elke brok, is geschikt voor iedere hond. De diversiteit in kwaliteit is zo groots, dat men al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Alpha Spirit (multi complete) bijv., is een brok die voor 85% bestaat uit vers vlees en is graanvrij. Deze brokken zijn geopend ook maar beperkt houdbaar. In tegenstelling tot de brok van Frolic (complete,) Deze brok bevat wel granen, wat een hond echt niet nodig heeft. Een hoop honden zijn hier zelfs allergisch voor. Deze brok bestaat maar voor 4% uit vlees. Brokken zijn heel gemakkelijk, je kan brokken makkelijk mee nemen onderweg, je kan de zak met brokken makkelijk opbergen en je kan brokken, indien gewenst, in grote hoeveelheden inkopen.

Rauw vers vlees
Er zijn 3 soorten rauw vlees wat je kan geven, namelijk:

KVV: kant en klaar vers vlees
NRV: natuurlijke rauwe voeding
BARF: Biologically Appropriate Raw Food - of: Bones and Raw Food 

Let er op dat wanneer je vlees geeft, er geen geur, kleur en smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Het nadeel van vlees is, dat je het niet in grote hoeveelheden kan inkopen, tenzij je er een extra vriezer voor aanschaft. 

Diner
Eigenlijk is Diner hetzelfde als de meeste brokken. Het enige verschil is dat je er water aan toe kan voegen, zodat de brokken zachter worden. De geur en kleur zorgen op deze wijze er voor, dat de hond het aantrekkelijker vind om te eten. Verder is het geheel vergelijkbaar met de uitleg van ‘Brokken’ zoals hier boven omschreven. 

Blikvoer
Blikvoer bestaat voor 80% uit water. Honden vinden dit erg lekker, dit komt voornamelijk door de geur, kleur en smaakstoffen die er aan toe zijn gevoegd. Persoonlijk zou ik er nooit voor kiezen om mijn honden blikvoer te geven als standaard voer. Er is zoveel beter voer te koop. 

Verder is het zo, dat er mensen zijn die een hond laten mee eten met de pot/restjes krijgen. Nou kennen we allemaal de volgende uitspraak wel: ''vroeger aten honden altijd met de pot mee, de hond van mijn oma is zelfs 18 jaar oud geworden.'' Alleen is het zo, dat een hond op deze manier niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Dit bestaat ook uit dingen worden gegeven, die een hond niet mag hebben. Dit kan een hond bijvoorbeeld niet of slecht verteren of het kan zelfs giftig zijn. Op lange termijn, vergiftig je je hond dus eigenlijk! Ik zal hieronder een lijst maken van wat een hond wel- en niet mag eten buiten hondenvoedsel om. Buiten dat, in de tijd dat jouw oma de hond liet mee eten met de pot, was het aanbod in de supermarkt niet te vergelijken met vandaag de dag. 

Wat mag mijn hond NIET eten?

Een hond mag geen rauw varkensvlees eten.

De volgende soorten fruit mag een hond niet:
* Rozijnen en krenten
* Druiven
* Klokhuis van de appel
* Pitten van diverse soorten fruit  

De volgende soorten groenten mag een hond niet:
* Rauwe aardappel
* Ui (alle soorten niet)
* Knoflook (verwerkt in hondenvoer mag wel)
* Prei
* Avocado (ook de pit, schil en de plant niet)
* Champignons en andere paddenstoelen

De volgende soorten overige voeding mag een hond ook niet:
* Chocolade
* Snoep wat voor mensen of andere dieren dan de hond bedoeld is
* Chips
* Koekjes (tenzij het hondenkoekjes zijn natuurlijk)
* Paracetamol en andere soorten medicijnen, die voor mensen of andere dieren dan de hond bedoeld zijn.
* Brood
* Zout (heel giftig!)
* Vlees wat te zout is
* Paardenpoep
* Kattenbrokken (te zout)
* Slakken
* De meeste planten zijn giftig

Wat mag mijn hond WEL eten?

Alle soorten hondensnoepjes die worden verkocht speciaal voor honden.

De volgende soorten vlees mag een hond wel:
* Kip (het vlees van de kip, lever, hart)
* Rundvlees
* Lamsvlees
* Rauw vlees wat verkocht wordt voor honden

De volgende soorten fruit mag een hond wel:
* Appel
* Aardbei
* Peer
* Banaan
* Kiwi
* Ananas
* Watermeloen
* Mandarijn
* Sinaasappel
* Abrikozen
* Mango
* Perzik

De volgende soorten groenten mag een hond wel:
* Doperwten
* Sperziebonen
* Snijbonen
* Andijvie
* Sla
* Peen
* Wortel
* Bloemkool
* Broccoli
* Komkommer
* Rijst (1 el)


Graag wil ik er bij vermelden, dat deze lijsten niet compleet zijn! Een hond mag volgens vele bronnen nog veel meer eten, als dat hierboven omschreven staat. Alleen heb ik er voor gekozen, om alleen de dingen op te sommen, die een hond WEL mag eten, die ik zelf ook heb gegeven en waar ze uiteraard, goed op gereageerd hebben. Dit is geen garantie dat uw hond hier ook goed op reageert! De lijstjes van de dingen die een hond niet mag eten, is niet compleet. Zoek dus altijd meerdere bronnen op, wanneer je twijfelt of je hond het mag hebben. Of, bij twijfel gewoon niet doen. Er zijn genoeg dingen die je hond wel mag eten! 
 Copyright Alana's Angels Ⓒ 2022 All rights reserved